Vestea că cel mai mare site de anunţuri din România a început un proces de rebranding a provocat reacţii numeroase în rândul utilizatorilor de Internet. “De ce ar face asta?” sau “Cine e în spatele ideii şi implementării unei campanii de asemenea anvergură?” au fost întrebări care au răsunat pe piaţa de online din România, încă de la primele ore ale dimineţii de 14 aprilie, când orice click pe mercador.ro te redirecţiona automat pe olx.ro.

Răspunsul la întrebarea de ce?  îl oferă chiar Cristina Gheorghiţoiu, business manager la olx.ro.

“Trecem printr-un proces de rebranding la nivelul grupului Naspers, proces care se întâmplă concomitent în mai multe ţări: Polonia, Ungaria, Bulgaria, Belarus şi Kazahstan. În fiecare din aceste ţări sunt site-uri puternice şi astfel ne alăturăm celor peste 100 de site-uri de anunţuri generaliste gratuite care există în toată lumea”.

 

OLX este o platformă online deţinută de Naspers, prezentă în 107 ţări, având 100 de milioane de utilizatori unici pe lună. Numele OLX provine din expresia ‘online exchange’.

Vrem să povestim acum, din perspectiva Conversion Marketing, agenţia care a stat în spatele comunicarii online, cum s-a văzut aceasta schimbare din culise.

Deşi anunţul a fost făcut pur şi simplu, într-o singură zi, toate modificările preliminarii au reprezentat un proces de săptămâni întregi şi un efort susţinut al unei echipe care a făcut acest lucru posibil într-un mod profesionist, echipa formata din specialiştii Conversion şi clientul Mercador.

S-a lucrat pe două fronturi, în România şi Bulgaria, pentru că şi acolo prodavalnik.com s-a transformat “peste noapte” în olx.bg. Diferenţa a fost reprezentată de modul în care s-a decis comunicarea acestei schimbări. Dacă pentru România totul a fost un mister până în dimineaţa zilei de 14 aprilie şi doar un counter din site şi o campanie de teasing în GDN anunţau o mare veste, pentru Bulgaria anunţul schimbării din 14 aprilie a fost comunicat încă de la 1 aprilie pe pagina de Facebook a prodavalnik.com, în campanii TV şi pe site-urile mari din Bulgaria.

Atât campaniile AdWords, cât şi comunicarea pe cele mai mari site-uri (regiile online) au reprezentat elemente cheie în comunicarea noii identităţi.

Pentru comunicarea în regii, provocarea a fost cu atât mai mare cu cât în perioada sărbatorilor de Paşti a trebuit să ocupăm cele mai vizibile poziţii de pe cele mai mari site-uri din .ro, însă experienţa şi profesionalismul echipei de media planneri de la Conversion a făcut ca acest aspect să nu fie un impediment. Astfel, în debutul campaniei de rebranding, în ciuda modificărilor numeroase din perioada de pregătire, totul a mers ca pe roate şi foarte mulţi dintre utilizatorii de Internet, familiarizaţi sau nu cu mercador.ro au intrat pe noul site olx.ro. Satisfacţia a fost cu atât mai mare cu cât, la finalul zilei de luni nou lansatul site olx.ro era în continuare pe locul 1 cu cei mai mulţi utilizatori unici şi cele mai multe vizite din .ro

Pentru campaniile AdWords a fost necesar să fie restructurat tot contul. Provocarea a fost aici aceea de a menţine olx.ro pe primele poziţii în rezultatele de căutare pe Google, comunicând în acelaşi timp şi schimbarea numelui.

Povestea de succes a campaniei poate fi urmărită şi în clipul video unde protagoniştii sunt oamenii din spatele scenei. 🙂

adwords Conversion Marketing mercador olx olx.bg olx.ro rebranding