Promovarea magazinelor online reprezintă o preocupare continuă, nu numai a deținătorilor de site-uri, ci și a specialiștilor care se străduiesc să găsească noi strategii de optimizare pentru creșterea ratei de conversie.

Conform unui studiu efectuat în primul trimestru al anului 2013, vizitatorii din traficul organic au cea mai mare valoare durabilă a clientului (customer lifetime value). Acest indice reprezintă o predicție a profitului care poate fi obținut din relația cu un client, în contextul în care traficul organic este responsabil pentru atragerea celor mai mulți clienți.

acquisition channel growth
Acquisition channel growth
customer lifetime value
Customer lifetime value

SEO pentru e-commerce

Optimizarea pentru motoarele de căutare este foarte importantă mai ales pentru magazine. Totul începe cu identificarea cuvintelor sau expresiilor folosite de persoanele care sunt în diferite stadii ale procesului de cumpărare. Pentru fiecare căutare efectuată este recomandat să avem o pagină de destinație, fie că este vorba de o categorie sau un produs.  Pe lângă elementele SEO cunoscute, un magazin online trebuie să țină cont și de următoarele:

        1. Structura magazinului
Aici mă refer la absolut toată structura. De la formatul adreselor URL la arhitectura informației, felul în care aceasta este așezată și prezentată contează foarte mult atât pentru vizitatori care vor găsi mult mai ușor ceea ce au nevoie odată ajunși pe site, dar și pentru motoarele de căutare care€“ vor indexa și vor „intelege” relațiile dintre categorii și produse. Link-urile interne prezente în „breadcrumbs” și „produse similare” ajută la distribuția autorității site-ului și la nivelele inferioare.

Exemple:
magazin.ro/categorie
magazin.ro/categorie/subcategorie
magazin.ro/produs

       2. Variații ale categoriilor
Voi folosi ca exemplu o categorie sezonieră de produse: sandale. Pentru un magazin online care vinde sandale, poziții de top pentru expresii ca „sandale” sau „sandale dama” ar putea fi mulțumitoare. Dar dacă oferta de produse este bogată, este posibil ca prin folosirea corectă a filtrelor categoriei să aveți pagini de destinație și pentru alte produse.

Bifarea „modelului” poate produce pagini pentru „sandale cu toc” sau „sandale cu platforma”. O altă sortare ar fi după eveniment : „sandale de zi” sau „sandale de ocazie”. Deoarece există căutări, o altă idee este filtrarea după culoare, și astfel se pot genera pagini cu potențial de ranking care să vina în întâmpinarea cererii pentru „sandale rosii” sau „sandale negre”.

       3. Îmbunătățirea paginilor de produse
Proprietarii de magazine online ar trebui să acorde mai multă atenție paginilor de produse de pe site, să încerce să le facă cât mai originale. Desigur, la prima vedere poate fi dificil, dar copierea descrierii de la furnizori nu este o opțiune, deoarece poate cauza conținut duplicat dacă toți ceilalți clienți fac la fel. Încercați să obțineți mai multe informații, poze deosebite, recenzii complete sau adăugați un videoclip cu explicații sau funcționalități. Încurajați vizitatorii să pună întrebări sau să posteze recenzii și interacționați cu ei. În acest fel se creează conținut adițional pe pagina respectivă, cresc șansele de distribuire în rețelele de socializare și în acest fel pagina va avea mai mult de oferit decât o pagină normală.

Există posibilitatea ca un produs să devină indisponibil, fie să nu mai existe stoc, sau să fie schimbat modelul sau promoția. Sfatul meu este să nu ștergeți pagina respectivă, ci să anunțați că produsul este indisponibil, să oferiți alternative, eventual un box în care vizitatorul poate să-și ofere adresa de email pentru a fi anunțat când produsul revine pe stoc. Ștergerea paginii care conține produsul va genera o pagină de eroare și vizitatorul care va ajunge aici nu va ști ce se întâmplă, și poate fi tentat să iasă de pe site.

Dacă dorești ca traficul organic să fie prima ta sursă de trafic, pentru a reuși, implicit, să îmbunătățești rata de conversie a magazinului tău online, scrie-ne la contact@conversion.ro

e-commerce