“Domnule Watson, vino aici. Vreau să te vad”, se spune că acestea au fost primele cuvinte pe care Alexander Graham Bell le-ar fi rostit în primul telefon fix și care apoi au fost auzite de interlocutorul său, Thomas Augustus Watson. Ați stat vreodată să vă gândiți cum arăta primul telefon? Ce tehnologie a folosit și prin ce a trebuit să treacă totuși umanitatea până să ajungă să obțină smartphone-ul: o bucată de metal și sticlă cu circuite, sistem de operare, cu care poți comunica oriunde pe Glob și pe care poți utiliza aplicații ca Messenger, Google și Candy Crush?
Colegul nostru Iulian s-a gîndit. Ba chiar a făcut și un research, că tot sărbătorim astăzi Telephone Day. Iată ce a ieșit 🙂
Să o luăm cu începutul
Printre primele metode de comunicare la distanță au fost semnalele cu fum. Există scrieri despre istoria antică a Chinei în care se menționează că soldații care stăteau de gardă la Marele Zid Chinezesc se puteau alerta între ei atunci când exista un atac, de la un turn la altul, pe distanțe de până la 750 Km în doar câteva ore.
Porumbeii mesageri au fost utilizați acum 2000 de ani de Imperiul Roman în comunicarea militară pentru poziționarea trupelor, ori pentru comenzile unităților militare. Iulius Cezar i-a folosit în încercarea de a cotropi regiunea Galia, în prezent reprezentând Franța, Luxemburg, Belgia și aproape în totalitate Elveția.
Dacă ne apropiem mult mai mult de timpurile noastre, în 1792 Claude Chappe realizează prima rută de comunicare prin telegraful optic. Un sistem prin care, pentru a putea transmite mesaje la distanță, erau instalate mai multe turnuri care puteau fi văzute doar cu binoclul. Turnul care comunica afișa cu niște brațe mecanizate câte un semn reprezentativ pentru fiecare literă în parte. Chappe a instalat 556 de stații în Franța, acoperind o distanță de 4800 de kilometri. Astfel, se puteau transmite rapid mesaje în mare parte din țară.
Apoi a apărut telegraful electric, iar în 1858 primul cablu trans-Atlantic, sistem ce a făcut posibilă transmiterea de mesaje peste ocean pentru prima dată în istorie.
Primul telefon a fost inventat de Alexander Graham Bell în 1870. Cred că o pâlnie în urechea dreaptă și alta în fața ta nu este tocmai la ce vă așteptați, dar ca idee, de aici a început totul. Nu a fost tocmai ușoară comunicarea între oameni până la apariția telefoniei.
După apariția telefonului fix și crearea primelor linii telefonice a început și o perioadă în care tehnologia a avansat extraordinar de mult. Sunt aproape 150 de ani de la prima conversație telefonică, iar în acest timp am ajuns de la un dispozitiv superficial care transmitea sunete prin fire la transmiterea primelor semnale radio între Cornwall (Anglia) și Newfoundland (Canada) în anul 1901 de către inginerul italian Guglielmo Marconi, care însemna o distanță de 3500 Km. Acesta a folosit un zmeu care a ridicat antena la 150m pentru a putea transmite mesajul.
Dispozitive de comunicare radio s-au folosit și în primul și în Al Doilea Război Mondial, iar în anul 1947 Douglas H. Ring și W. Rae Young (ingineri Bell Labs) discută pentru prima oară despre o abordare diferită pentru comunicarea prin unde radio. Ei propun ca soluție instalarea unor relee care să acopere anumite zone în care să poți comunica de pe un dispozitiv mobil (care atunci putea încăpea doar într-o mașină, pentru că aparatura putea ocupa și un spațiu de 1.5 metri lățime).
Digitalizarea comunicării mobile
Inventarea tranzistorului în 1947 a adus mari schimbări și a asigurat o evoluție mult mai rapidă a tehnologiei. Arthur C. Clarke a publicat în 1959 o lucrare în care spunea că nu vor mai trece foarte mulți ani până când fiecare să poată purta o convorbire telefonică cu oricine de pe Glob doar introducând un număr, mai mult de atât a scris că o serie de sateliți în jurul Pământului vor permite acest lucru.
Nu a trecut mult timp pentru că în 1979 a fost introdus primul serviciu comercial de comunicare prin satelit, iar primul apel telefonic de pe un telefon mobil (celular), care urma să fie disponibil comercial, a fost realizat în 1973 de Martin Cooper de la ArrayComm. Trebuie să știți “telefonul cărămida” Motorola DynaTAC permitea 30 minute de convorbire, cântărea 1.14 Kg, dar măcar era mobil. Gândiți-vă cum ar fi să stați cu un laptop (11inch) din zilele noastre la ureche atât de greu era.
Din acest moment lumea a cunoscut o evoluție rapidă a tehnologiei de comunicare prin rețele celulare. Prima generație (1G) suporta apeluri multiple însă era bazată tot pe comunicare prin semnal radio analog.
Trecerea în 1991 la rețelele 2G (pentru prima dată în Finlanda) a însemnat unul din pașii importanți după popularizarea telefoanelor mobile. Prima rețea celulară digitala însemna că în acel moment puteai purta o conversație cu interlocutorul tău la o calitate audio mult mai bună. Este tipul de rețea cea mai folosită și acum la nivel global pentru că este și cea mai ieftină în țările în curs de dezvoltare sau în teritoriile cu densitatea populației mică. Între timp, telefoanele 2G au ajuns de la 1Kg la niște mini telefoane de 100g sau mai puțin cu afișaj LCD și funcții avansate.
Doar de 10 ani a mai fost nevoie în continuare pentru a introduce, în Japonia, pentru prima dată a treia generație de rețele celulare. Adoptarea tehnologiei a fost mai greoaie, dar evoluția și mai rapidă a tehnologiei a adus pe piață primele telefoane cu sistem de operare, ecrane cu stilou electronic, capabile sa transmită documente și să efectueze acțiuni complexe pe lângă cele de apelare și mesagerie, cum ar fi navigarea pe pagini web.
Un moment marcant pentru istoria telefonului
Momentul cel mai marcant din perioada următoare a fost lansarea iPhone pe 9 Ianuarie 2007 de către Apple, un telefon care a zguduit industria de telefonie mobilă fiind un produs simplu cu un singur buton pe față, fără stylus, care includea un media player, un sistem de operare în care aveai disponibilitatea să cumperi aplicații într-o interfață grafică sugestivă, ecran multi-touch, accelerometrul util în jocuri sau alte aplicații.
Explozia de telefoane smartphone a atras un volum gigant de date pe rețelele mobile: video streaming, transfer de date mobil și alt conținut multimedia. Tehnologia trebuia să evolueze rapid, altfel rețelele de telefonie mobilă urmau să devină inutilizabile.
Astăzi, telefoanele mobile sunt niște adevărate computere cu numeroși senzori care colectează date despre utilizator despre starea de sănătate, activitatea fizică sau modul în care este utilizat dispozitivul mobil. Acum poți comunica cu oricine de pe Glob, poți cunoaște oameni pe care nu i-ai fi cunoscut altfel sau menține relația cu cei apropiați într-un mod mult mai interactiv, totul la câteva atingeri de ecran sau, mai nou, o comandă vocală.
Viitorul telefonului mobil
În viitorul apropiat vom cunoaște din ce în ce mai multe dispozitive de comunicare ce vor fi purtate de utilizator ca orice alt accesoriu. Deja avem ceasuri inteligente de pe care putem comunica, însă telefoanele mobile vor putea lua forme din ce în ce mai variate.
Ecranele flexibile vor putea fi utilizate în produse precum brățari sau alte forme neobișnuite.
Miniaturizarea va duce la crearea de dispozitive inteligente de comunicare de dimensiunea unei căști in-ear, sau de dimensiunea unui nasture care va putea primi comenzi vocale de la utilizator si care nu va mai necesita un ecran (vezi ecranizare HER). Comunicarea direct cu dispozitivul va fi modul cel mai rapid de transmitere a datelor sau de primire a lor.
Voi cum vedeți viitorul telefonului?