Ne apropiem de Ziua mondială a cărții și a copyright-ului, așa că ne-am gândit să vă punem la încercare primul instinct și să vă întrebăm cum „simțiți” voi că e corect să scrii:
Copywriter-ul a scris un super text pentru noua campanie.
sau
Copyrighter-ul a scris un super text pentru noua campanie.
Hai să vedem dacă la fel ca tine zice și DEX online: COPYRIGHT este dreptul garantat prin lege, rezervat numai autorului (precum și moștenitorilor acestuia) sau editorului de a reproduce și de a vinde operele literare, artistice și științifice; drept de autor. COPYWRIGHT și COPYWRIGHTER nu există în dicționarul nostru explicativ. De ce? Am făcut un mic research și iată ce am descoperit!
Putem să-ți înțelegem dilema?
Da, putem, însă vrem totuși să facem lumină. Deși ambele cuvinte au ca bază același termen, copy, ele se referă la două lucruri diferite. Termenul copyright își are rădăcinile în secolul al XVIII-lea, când s-a născut legea drepturilor de autor. Ea spune că autorul unui produs artistic este singurul care are dreptul legal de a-și reproduce sau distribui opera de artă, indiferent de forma sa: audio, video, scrisă etc. În România, legea dreptului de autor menționează că dreptul „durează tot timpul vieţii autorului, iar după moartea acestuia se transmite prin moştenire, potrivit legislaţiei civile, pe o perioadă de 70 de ani, oricare ar fi data la care opera a fost adusă la cunoştinţă publică în mod legal”. Există și excepții, dar vă încurajăm să le citiți voi, dacă vreți să știți mai multe: http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=10396
În concluzie, nu e corect să spunem „Copyrighter-ul a scris un super text pentru noua campanie” pentru că acest task putea fi îndeplinit doar de un… copywriter.
Deci… cine e copywriter-ul? Știți textele acelea care vă rămân în minte după ce auziți sau citiți o reclamă? Aveți în minte vreun slogan sau un headline, chiar dacă e sâcâitor? Vă întrebați cine scrie subiectele newsletterelor sau comunicatele de presă? Ei bine… un copywriter face toate aceste lucruri, după ce se foiește mult (sau puțin, depinde de level-ul creativ) în fața tastaturii, în metrou, când se uită la un film sau face o pauză de cafea.
În advertising, jurnalism, marketing o să găsiți adesea colegi copywriter care se plimbă liberi și creativi prin birouri.
Ca să fie totul clar, hai să recapitulăm: copywriter-ul este persoana care scrie un text, iar copywriting-ul este procesul de scriere prin care un copywriter descrie o idee. So… do you copy? Acum, că știți diferența, hai să ne concentrăm puțin: se poate spune că textele copywrited sunt și copyrighted?